Overzicht

Welke verschillende soorten sloten zijn er?

  • Tip

Het juiste slot

Een driepuntsslot, insteekslot, oplegslot; in de wondere wereld der sloten is het assortiment alles behalve magertjes. En eerlijk is eerlijk; hierdoor wordt het ons niet makkelijk gemaakt. Bij LOXUP begrijpen we dat je niet in zeven sloten tegelijk wilt lopen en de opties en mogelijkheden helder wilt hebben. Alleen dan kun je een weloverwogen beslissing nemen. Om jouw (t)huis en al je waardevolle bezittingen goed te beschermen, is het juiste slot immers essentieel. Hieronder lichten we kort de verschillende soorten sloten voor je uit.

Oplegslot: Minder veilig
Woon jij in een oud pand? Dan is de kans groot dat je een oplegslot in jouw voordeur aantreft. Dit slot bevindt zich aan de binnenzijde van de deur en het kozijn en open je door de schuifhendel een zwieper te geven of aan een knop te draaien. Een oplegslot wordt anno nu zelden meer geplaatst, omdat er vele veiligere varianten verkrijgbaar zijn.

Insteekslot: Veilig
Het insteekslot is veilig én eenvoudig te vervangen. Een lekker gangbaar deurslot zullen we maar zeggen! Dit slot zit in de deur en het kozijn verstopt en heeft een dag- en een nachtstand. Gooi je de deur achter je dicht? Dan zit jouw slot op de dagstand. Je deur open je vervolgens eenvoudig door de sleutel een kwartslag te draaien of de deurklink naar beneden te doen. Draai je jouw deur volledig op slot? Dan schiet je slot in de nachtstand en kun je met een gerust hart naar bed.

Tip: Houd er rekening mee dat alleen een insteekslot niet voldoende bescherming biedt! Daarom wordt er zowel boven als onder het insteekslot een zogenaamd bijzetslot geplaatst. Hiermee creëer je een driedubbele beveiliging. Nadeel: Je moet de drie sloten afzonderlijk van elkaar bedienen. Vind je dit te veel gedoe? Kies dan voor een meerpuntssluiting, waarmee je in no time een optimale beveiliging creëert. Meer informatie over dit slot lees je hieronder.

Meerpuntssluiting: Veiligst
Een meerpuntssluiting is extra veilig, omdat dit slot jouw voordeur direct op drie punten beveiligd. Tegenwoordig wordt elke nieuwbouwwoning standaard opgeleverd met een meerpuntssluiting. Goed nieuws: Alle LOXUP pakketten zijn voorzien van een hoogwaardige meerpuntssluiting die in veel gevallen je voordeur nog automatisch voor je op slot draaien ook! Wat wil je nog meer?

Tip: Voor het beste resultaat van het monteren en afstellen van een (zelfsluitende) meerpuntssluiting, adviseren wij je om contact op te nemen met één van onze slotenexperts.

Wist je dat…
Het juiste slot afhankelijk is van jouw specifieke situatie? Het type deur, het materiaal van de deur én de richting waarin de deur draait; dit speelt allemaal mee. Houd hier dus rekening mee. Daarnaast is de juiste cilinder ook van invloed op de veiligheid van het slot. Laat je hierover informeren door de slotenexpert bij jou in de buurt.


Check je slot
Binnen één minuut weten hoe veilig het slot in jouw deur is? Doe de test en je weet direct of het tijd is voor actie! Benieuwd waar jij op moet letten bij het beveiligen van je buitendeur? Check snel onze blog waarin we alle ins en outs verklappen.

Gratis advies
Heb je twijfels met betrekking tot het slot in jouw deur of over je beveiliging? Dan adviseren we je direct contact op te nemen met een aangesloten slotenexpert bij jou in de buurt voor gratis advies of een beveiligingscheck aan huis.