Overzicht

Sleutel bij laten maken

Sleutelbos

Het bij laten maken van sleutels wordt steeds vaker én makkelijker gedaan. De meeste slotenmakers hebben dit klusje in een handomdraai geklaard. Maar hoe veilig is het bij laten maken van een sleutel nou eigenlijk? Sebastiaan Rauwerda, eigenaar van De Sleutelspecialist Leeuwarden, vindt dat het bij laten maken van een sleutel geen kwaad kan. Wel deelt hij zijn beste tips, zodat jij zeker weet dat je snel én veilig wordt geholpen.

 

Tip 1. Check je sleutelcode

"Mijn advies is om een sleutel bij te laten maken op basis van de sleutelcode. Deze code staat op de sleutel of op het pasje dat je tegelijkertijd met jouw sleutels hebt gekregen. Bewaar dit pasje dus goed! Aan de hand van deze sleutelcode kunnen we jouw sleutel exact namaken", aldus Sebastiaan.

Let op: Laat je een veel gebruikte sleutel kopiëren, dan wordt ook de slijtage gekopieerd. Hierdoor is de kans groot dat het slot in jouw deur veel sneller kapot gaat. En dat moeten we niet hebben!

 

Tip 2. Kies voor het beste materiaal

Als je je sleutel bij laat maken, speelt ook het materiaal van de sleutel een belangrijke rol. "Goedkopere sleutels zijn vaak gemaakt van een hard materiaal. Dit ziet er stevig en veilig uit, maar de kans op slijtage aan jouw cilinder (en dus slot) is alleen maar groter. Ik adviseer je dan ook de goedkope(re) opties achterwege te laten en te kiezen voor een sleutel van het originele materiaal. Deze sleutels zijn perfect afgestemd op jouw cilinder, waardoor je slot veel langer meegaat", legt Sebastiaan uit. 

 

Tip 3. Laat jouw sleutel bijmaken aan de hand van een pasje of certificaat

Laat je sleutel alleen bijmaken aan de hand van een pasje of certificaat. Waarom? Omdat je dan zeker weet dat niet iedereen zomaar jouw sleutel kan kopiëren. "Een certificaat, pasje of code is er voor jouw eigen veiligheid. Als het goed is, heb je een certificaat bij je sleutels ontvangen. Zo niet, dan kun je deze opvragen bij de eigenaar van het pand, de woningbouwvereniging of de makelaar", vertelt Sebastiaan. 

 

Tip 4. Onthoud goed aan wie je jouw sleutels geeft

"Het is belangrijk om het aantal sleutels te beperken, zodat er niet te veel kopieën van jouw sleutel worden gemaakt. Hoe minder sleutels er in omloop zijn, des te kleiner de kans op verlies. Onthoud dus goed aan wie je de sleutels geeft én geef je huissleutel alleen aan mensen die je vertrouwt", aldus Sebastiaan. 

 

Tip 5. Kies voor een betrouwbare slotenmaker

"Tot slot is het belangrijk jouw sleutel alleen bij te laten maken door een goede en betrouwbare slotenspecialist. Hiermee voorkom je dat jouw sleutel niet zomaar gekopieerd kan worden door onbekenden", sluit Sebastiaan af. In Friesland kun je bij De Sleutelspecialist Leeuwarden terecht voor de beste service. Kom je niet uit de regio Friesland? Check hier waar je jouw sleutel bij kunt laten maken!