Overzicht

Deur opmeten: Hoe ga je te werk?

Wil jij jouw deur(en) opmeten, maar heb je geen idee hoe dit in z’n werk gaat? LOXUP schiet te hulp! Een nieuwe deur in jouw woning, is niet zomaar een kwestie van vervangen. Het is een precies klusje waar je tevens een portie geduld voor nodig hebt. LOXUP houdt je scherp en geeft aan waar je op moet letten.

 

Meten is weten

Het is belangrijk nauwkeurig te werk te gaan én te meten. De juiste maten zijn namelijk essentieel voor het bestellen van een nieuwe deur. Dit klusje vergt dan ook wat precisie en geduld.

Wil je jouw bestaande deur vervangen? Houd dan de maten van je huidige deur aan. Dit doe je door jouw huidige deur van boven naar beneden (hoogte) en van links naar rechts (breedte) te meten.


Tip: Houd bij het bestellen van jouw nieuwe deur rekening met je kozijn en de rest van het interieur.

 

Opmeten verschillende soorten deuren

Stompe deuren, opdekdeuren, schuifdeuren; deuren zijn er in verschillende soorten en maten. En wist je dat je al deze verschillende varianten op een andere manier opmeet? Houd hier dus rekening mee! Hieronder leggen we je kort uit hoe je de verschillende soorten deuren opmeet.

Stompe deur opmeten

Een stompe deur herken je aan zijn vlakke zijkanten. Deze deur heeft geen uitstekende randen en valt altijd in het kozijn. Hieronder leggen we je uit hoe je een stompe deur opmeet.

  • Opmeten breedte: Meet de breedte van het kozijn op drie verschillende punten (bovenin, in het midden en onderin). Ga uit van de breedste maat en trek hier 3 mm vanaf. Trek hier vervolgens nog 5 mm vanaf voor de ruimte onder de deur.
  • Opmeten lengte: Meet de hoogte van de deur aan zowel de linker- als de rechterzijde van de kozijnopening. Meet aan beide zijden van de vloer of dorpel tot aan de bovenzijde van het kozijn. Ga uit van de hoogste maat en trek hier 2 mm vanaf voor de bovenzijde. Trek hier vervolgens 5 mm af voor de ruimte onder de deur.

Tip: Houd bij het opmeten van jouw deur rekening met de deursoort!


Opdekdeur opmeten

Een opdekdeur heeft een uitstekende rand aan de kant van de deurklink. Deze rand wordt ook wel een opdekrand genoemd. Door deze rand valt de deur op het kozijn.

  • Opmeten breedte: Meet de binnenzijde van de deur van links naar rechts en neem de opdekrand niet mee.
  • Opmeten lengte: Meet de buitenzijde van de deur van boven naar beneden met opdekrand.

Tip: Sla de maten van jouw deur goed op!

 

Schuifdeur opmeten

Een schuifdeur werkt ruimtebesparend, laat veel licht door én is tegenwoordig een ware eyecatcher in het interieur. Ook voor een schuifpui is het van groot belang dat je de juiste maten weet.

  • Opmeten breedte: Meet eerst de breedte van de deuropening en tel hier 4,5 cm bij op.
  • Opmeten lengte: Meet de hoogte van de deuropening en tel hier 3,5 cm bij op.

Tip: Houd bij het opmeten van de schuifpui rekening met de afstand van de deur tot het plafond. Je dient hier namelijk ruimte over te houden voor de montage.

Inmeetservice LOXUP partners

Kom je er niet helemaal uit en heb je last van (in)meetstress? Geen nood! Onze LOXUP partners staan graag voor je klaar. Deze ervaren professionals hebben de juiste tools altijd bij zich en meten jouw deur(en) in een mum van tijd op! Een deskundig advies en een vrijblijvende offerte krijg je er gratis en voor niets bij.

Ontdek hier de LOXUP slotenmaker bij jou in de buurt!